Menu

Kwasy są powszechnie stosowane w kosmetologii w leczeniu różnych defektów i zmian skórnych.

Na początek odrobinę historii…
AHA stosowane były już w czasach starożytnych, kiedy to ceniono gładką, jasną i jędrną skórę. Egipcjanki kąpały się w kwaśnym mleku, a twarz przecierały cytrusami, nie wiedząc, że wykorzystują działanie kwasy mlekowego i cytrynowego należących do kwasów AHA. Natomiast w Indiach kobiety były skłonne do jeszcze większych poświęceń ponieważ mieszały mocz z pumeksem, a następnie nakładały taką miksturę na twarz. W epoce renesansu stosowano sok z cytryny wymieszany z białym cukrem lub gorczycę z tartym jabłkiem i gorzkimi migdałami jako maseczkę na ręce.
Oficjalnie po raz pierwszy zastosowano AHA w 1882 roku (kwas salicylowy, rezorcynę, fenol i TCA). W latach 90-tych kwasy stały się ogólnodostępnie w preparatach kosmetycznych firmy Avon.

Czym są hydroksykwasy?
Hydroksykwasy to substancje należące do eksfoliantów chemicznych, czyli środków złuszczających skórę. Posiadają szerokie spectrum działania m.in. regulują odnowę komórkową, zwiększają skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych, poprawiają produkcję kolagenu i elastyny, działają antybakteryjne, pomagają w usuwaniu przebarwień i blizn potrądzikowych oraz spłycają drobne zmarszczki. Wymieniać można byłoby w nieskończoność, dlatego przyjrzyjmy się bliżej poszczególnym rodzajom hydroksykwasów i ich zastosowaniu.

Podział hydroksykwasów
Alfa- hydroksykwasy (AHA) są otrzymywane są z produktów naturalnie występujących w przyrodzie, m.in. z trzciny cukrowej, mleka oraz owoców. Mogą być również syntetyzowane metodami chemicznymi.

Wyróżnia się 7 rodzajów alfa-hydroksykwasów występujących najczęściej w produktach kosmetycznych:

Kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowy), który powstaje poprzez fermentację cukru mlekowego oraz innych cukrów przeprowadzaną przez bakterie kwasu mlekowego. Naturalnie występuje w kwaśnym mleku, maślance, jogurcie oraz kiszonych warzywach i owocach. Kwas mlekowy znajduje zastosowanie przy oczyszczaniu twarzy, ponieważ działa złuszczająco, dezynfekująco oraz hamuje rozmnażanie się bakterii. Ponadto nawilża skórę i stabilizuje NMF oraz poprawia strukturę kolagenu.

Kwas glikolowy (hydroksyoctowy) otrzymywany jest z trzciny cukrowej, ale znajduje się także w agreście, winogronach i jabłkach. Naturalne preparaty, które zawierają kwas glikolowy są nietrwałe oraz niestandaryzowane (oznacza to, że ich działanie jest nieprzewidywalne). Kwas ten posiada małą cząsteczkę, więc dobrze przenika przez warstwę rogową naskórka. Jego spectrum działania jest dosyć szerokie: hamuje aktywność enzymów, których zadaniem jest utrzymanie spójności między korneocytami, powoduje rozluźnienie i rozerwanie wiązań komórkowych, pobudza odnowę komórkową, zwiększa syntezę kolagenu oraz rozjaśnia przebarwienia. Ze względu na silne działanie mogą pojawić się liczne działania niepożądane w postaci rumienia, pieczenia czy pęcherzyków, a przy najwyższym stężeniu (70%) może spowodować martwicę naskórka

Kwas jabłkowy (hydroksyetanodikarboksylowy) – występuje w wielu owocach, głównie w jabłkach. Kwas jabłkowy większe zastosowanie ma w pielęgnacji domowej niż gabinetowej w porównaniu z innymi kwasami AHA.

Kwas maleinowy (hydroksyetanodikarboksylowy) – występuje w jabłkach. Najczęściej występuje w preparatach zawierających więcej rodzajów AHA.

Kwas cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy) – występuje w owocach takich jak: cytryny oraz inne cytrusy, ananas, a także w winie, soku z buraków i mleku. Posiada właściwości typowe dla AHA. Najczęściej stosowany jest jako składnik peelingów rozjaśniających ze względu na silne właściwości rozjaśniające.

Kwas winowy (dihydroksybursztynowy) – występuje w winogronach oraz winie. Ciekawostką jest to, że już ponad 2000 lat temu był powszechnie znany w kosmetyce. Egipcjanki stosowały kompresy z chleba moczonego w winie. Podobnie dbały o swoją skórę damy dworów królewskich. Współcześnie z powodu swojej słabej mocy częściowo stracił na znaczeniu.

Kwas migdałowy – w sposób naturalny jest otrzymywany podczas hydrolizy gorzkich migdałów. Występuje także w wiśniach i morelach. Wykazuje właściwości bardzo podobne do kwasu glikolowego, ale jego cząsteczka jest większa., dlatego też działa łagodniej i wolniej. Dzięki temu jest całkowicie pozbawiony działania drażniącego. Z wszystkich alfa-hydroksykwasów wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ budową jest zbliżony do wielu antybiotyków. Hamuje łojotok oraz łagodnie złuszcza naskórek.

Może być stosowany praktycznie u każdego, zwłaszcza w przypadku cer problematycznych: mieszanej, wrażliwej, naczyniowej i łojotokowej.

Najczęściej stosowany jest 50% kwas migdałowy, ze względu na stopniowe złuszczanie po zabiegu, niewykluczające pacjenta z codziennej aktywności. Dużą zaletą tego kwasu jest, że można go stosować również latem, ponieważ nie powoduje on nadwrażliwości na promienie UV.

Kwasy AHA to kwasy rozpuszczalne w wodzie, dlatego w małym stopniu przenikają przez warstwę sebum i tym samym słabiej wnikają głąb skóry.

Ze względu na rozpuszczalność w wodzie są polecane dla skóry suchej, szorstkiej czy po opalaniu. W wyższych stężeniach są również pomocne w przypadku cery trądzikowej, ale mogą ją silnie podrażniać, ponieważ mają wpływ również na skórę właściwą. Ze względu na mocniejsze działanie, wysokie stężenia kwasów powinny być stosowanie tylko w gabinetach dermatologicznych.

Optymalne pH, czyli takie w których kwasy skutecznie zadziałają, wynosi między 3, a 4,5.

Beta – hydroksykwasy (BHA) – w kosmetologii wyróżnia się tylko jeden rodzaj kwasu beta-hydroksylowego – kwas salicylowy. Jest on pozyskiwany z drzewa różanego, malin, liści senesu i brzozy, kwiatów rumianku oraz kory wierzby. Syntetyzowany natomiast z fenolu. Poza działaniem złuszczającym posiada zdolność przenikania przez sebum i wnikania w głębsze warstwy skóry, przez co lepiej oczyszcza pory. Ponadto wnika w głąb mieszków włosowych, dzięki czemu jest bardziej skuteczny w leczeniu trądziku. Odblokowuje pory i pomaga zlikwidować zaskórniki. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Kwas ten nie wysusza skóry, dlatego z powodzeniem może być stosowany przy cerze suchej. Jest spokrewniony z aspiryną (kwasem acetylosalicylowym) dlatego może być stosowany w przypadku cery naczyniowej oraz wrażliwej. Optymalne pH dla tego kwasu to 3-4.

Poli-hydroksykwasy (PHA) – jest to najnowsza generacja kwasów hydroksylowych, z których zastosowanie w kosmetyce znajdują:

Posiadają one właściwości kwasów AHA, a ponadto ze względu na większy rozmiar cząsteczki są łagodniejsze, przez co nie powodują takich efektów ubocznych jak alfa-hydroksykwasy. Dlatego też można je stosować przy cerze wrażliwej,  naczyniowej, a nawet u osób z trądzikiem różowatym czy łuszczycą. Dodatkowymi zaletami kwasów PHA są silne właściwości nawilżające, antyutleniające oraz łagodzące podrażnienia. Kwasy te nie powodują zwiększenia wrażliwości na promieniowanie UV, w odróżnieniu od kwasów AHA, stąd mogą być stosowane również latem. Optymalne pH dla kwasów PHA mieści się w granicach 3-4.

Kwasy owocowe są niezwykle zróżnicowaną grupą substancji, ponieważ każdy rodzaj kwasu ma inne działanie i posiada jakąś charakterystyczną cechę. Kwas glikolowy ma małą cząsteczkę, dlatego też najłatwiej przenika przez warstwę rogową naskórka, ale jeśli potrzebujemy mniej drażniącego, a równie skutecznego działania wybieramy kwas migdałowy. Jeżeli chcemy rozjaśnić przebarwienia, najskuteczniejszy okaże się kwas cytrynowy. Z kolei przy oczyszczaniu najlepiej wybrać kwas mlekowy, ponieważ dezynfekuje, hamuje rozwój bakterii i dobrze złuszcza, a przy cerach wrażliwych i naczyniowych zastosujemy kwas salicylowy należący do BHA.

Stosując zabiegi z kwasami nie należy kierować się tylko wyborem odpowiedniego rodzaju kwasu, ale także wziąć pod uwagę jego stężenie (im większe, tym działanie jest silniejsze), pH (im większe tym działanie jest słabsze), czas aplikacji oraz rodzaj nośnika (w zależności od tego czy skóra jest przesuszona czy raczej tłusta oraz rodzaju kwasu). Konieczne jest poinformowanie klienta o odpowiedniej pielęgnacji domowej, zarówno przed zabiegiem (np. stosowanie kremów z kwasami), jak i po (stosowanie kremów z filtrem, unikanie opalania itd.)

Warto też pamiętać, że efektywność działania złuszczającego preparatów zawierających kwasy AHA w niskich stężeniach zmniejsza się wraz z upływem czasu, ale po ich odstawieniu skóra wraca do poprzedniego stanu i po jakimś czasu znów można rozpocząć serię zabiegów z kwasami. Dlatego też, kwasy AHA stosuje się z przerwami. Odwrotnie jest w przypadku kwasów BHA, które można stosować bez przerwy, ponieważ nie tracą one zdolności złuszczających poprzez przyzwyczajenie się skóry do tej substancji.

Zabiegi z użyciem kwasów dają doskonałe efekty w połączeniu z innymi peelingami chemicznymi lub mikrodermabrazją. Oczywiście najlepiej najpierw rozpocząć zabiegi złuszczania jedną metodą (np. mikrodermabrazja), a potem, w zależności od reakcji skóry, dołączyć odpowiednie kwasy.
Do każdego klienta należy podejść indywidualnie, ze względu na zróżnicowanie problemów skórnych. Jeżeli dopasujemy dobrze serię zabiegową – satysfakcja klienta będzie gwarantowana.

 

Charmine Rose KWAS AHA 30% pH 2,6 200 ml
KWAS AHA 30% pH 2,6 • AHA ACID 30%

Przeznaczenie: • złuszczenie naskórka; • rozjaśnienie przebarwień; • każdy typ cery; • do twarzy i ciała.
Opis działania: • złuszcza zrogowaciały naskórek; • unikalne połączenie dwóch kwasów o różnej wielkości cząsteczki stymuluje fibroblasty zwiększając syntezę kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów; • wygładza i spłyca zmarszczki oraz blizny potrądzikowe; • silnie nawilża i odżywia skórę; • napina i ujędrnia, • cząsteczka kwasu glikolowego penetruje w głąb mieszka włosowego, gdzie rozkłada międzykomórkowe substancje cementujące, usuwając w ten sposób i zapobiegając powstawaniu mas rogowych, prowadzących do rozwoju trądziku; • rozjaśnia przebarwienia powierzchowne i głębokie.
Składniki aktywne: • Kwas mlekowy 15%; • Kwas glikolowy 15%.

Charmine Rose KWAS AHA 40% pH 2,6 200 ml PROF
KWAS AHA 40% pH 2,6 • AHA ACID 40%
Przeznaczenie: • złuszczenie naskórka; • rozjaśnienie przebarwień; • każdy typ cery; • do twarzy i ciała.
Opis działania: • złuszcza zrogowaciały naskórek; • unikalne połączenie dwóch kwasów o różnej wielkości cząsteczki stymuluje fibroblasty zwiększając syntezę kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów; • wygładza i spłyca zmarszczki oraz blizny potrądzikowe; • silnie nawilża i odżywia skórę; • napina i ujędrnia, • cząsteczka kwasu glikolowego penetruje w głąb mieszka włosowego, gdzie rozkłada międzykomórkowe substancje cementujące, usuwając w ten sposób i zapobiegając powstawaniu mas rogowych, prowadzących do rozwoju trądziku; • rozjaśnia przebarwienia powierzchowne i głębokie.
Składniki aktywne: • Kwas mlekowy 20%; • Kwas glikolowy 20%.

Charmine Rose MANDE-LAC ACID 25% 100 ml
KWAS MIGDAŁOWY 20%, KWAS LAKTOBIONOWY 5% • MANDE-LAC ACID 25%
Przeznaczenie: • złuszczenie naskórka; • redukcja przebarwień różnego pochodzenia; • redukcja blizn potrądzikowych; • do twarzy i ciała.

Opis działania: • złuszcza zrogowaciały naskórek; • reguluje wydzielanie sebum; • aktywuje regenerację komórkową; • daje spektakularne efekty rozjaśnienia przebarwień pozapalnych; • rozjaśnia i likwiduje przebarwienia o różnej etiologii (m.in. ostudy posłoneczne i hormonalne, plamy soczewicowate); • dzięki swej budowie chemicznej podobnej do antybiotyku, działa silnie bakteriostatycznie; • unikalne połączenie kwasów o wysokim stężeniu i niskim pH daje dużą skuteczność zabiegową, przy doskonałej tolerancji i bezpieczeństwie stosowania.
Składniki aktywne: • Kwas migdałowy 20%, • Kwas laktobionowy 5%.

SeSDERMA Argipeel Żel Złuszczający
Wskazania:
skóra wrażliwa nie tolerująca innych peelingów odnawiających wierzchnią warstwę skóry.

W preparacie zastosowano argininę w stężeniu 20%. Aminokwas ten, otrzymywany z brązowego cukru, charakteryzuje duża cząsteczka co pozwala na jego powolne przenikanie. Arginina wykazuje działanie przeciwzapalne z efektem nawilżania i normalizacji. Zwiększa elastyczność i pobudza produkcje kolagenu.

Drugim ważnym składnikiem jest kwas mlekowy w stężeniu 20%. Kwas mlekowy należy do grupy AHA, działa bardzo delikatne, co sprawia że jest Idealny dla skóry wrażliwej. Złuszcza i rozjaśnia skórę. Nawilża.

Aloes  oraz alantoina wykazują właściwości lecznicze. Pobudzają odnowę naskórkową.

RETIX C

Retix C to intensywna kuracja odmładzająca i odbudowująca skórę, Preparat złożony jest w 2% z retinolu, w 8% z witaminy C oraz z antyoksydantów. Jego zadaniem jest stymulacja odnowy komórkowej, usuwanie martwego naskórka, a także odświeżanie i intensywne wygładzanie skóry. Kuracja redukuje niedoskonałości (zmarszczki, zaskórniki, przebarwienia), nawilża, rozjaśnia i rozświetla skórę. Efekt widoczny jest już po pierwszym zabiegu.

Przed zabiegiem:

Każdy rodzaj peelingu lekarskiego wymaga wcześniejszego przygotowania. Obejmuje ono:

Działania niepożądane:

Peelingi chemiczne są zabiegami bezpiecznymi, nie mającymi istotnych powikłań. Objawy takie jak pieczenie, rumień, złuszczanie skóry, a nawet obrzęk są przemijające i krótkotrwałe – zwykle nie wymagają dodatkowego postępowania medycznego.

Po zabiegu:

Po wykonaniu profesjonalnej części zabiegu w gabinecie, pacjent udaje się do domu z maską retinolową, którą zmywa samodzielnie po 6-8 godzinach. Seria powinna składać się z minimum 4 zabiegów z częstotliwością jeden zabieg co cztery tygodnie. Skóra jest widocznie odmłodzona, rozświetlona, jednolita, jędrna i napięta, a zmarszczki mniej widoczne.

Przeciwwskazania:

Po wykonaniu profesjonalnej części zabiegu w gabinecie, Pacjent udaje się do domu z maską retinolową, którą zmywa samodzielnie po 6-8 godzinach.

Seria powinna składać się z minimum 4 zabiegów z częstotliwością jeden zabieg co cztery tygodnie.